De therapie is ervarings- en lichaamgericht. Dat houdt in dat je niet alleen praat, maar ook bewust wordt van wat je voelt. Het is de combinatie van weten en ervaren.
Wat daarvoor nodig is, is een hoofd, hart en lichaam. Dat hebben we tot onze beschikking. Het lichaam krijgt meestal minder aandacht. Alle gevoelens, ervaringen liggen opgeslagen in ons lichaam. Door tijdens de gesprekken ook aandacht te hebben voor het lichaam kun je tot meer inzicht komen. We onderzoeken waar je in je lichaam iets voelt. Je ontdekt wat wel en geen plek bij je heeft. Het helpt je in contact te komen met jezelf. Het in contact komen met jezelf is spannend. Dat is logisch: wij mensen zoeken niet vanzelfsprekend de pijn of het verdriet op. Toch gaat de weg naar herstel door die pijn of dat verdriet heen. Tegelijkertijd is er aandacht voor je ademhaling. Dit helpt je om bij de pijn en verdriet te kunnen blijven. Als therapeut begeleid ik je in dit proces door op een fijngevoelige wijze nabij te zijn.
Tevens werk ik met playmobil zodat je inzicht krijgt in wat je plek is in relaties. Dit kan je gezin zijn, maar ook je vriendengroep, je klas of je collega's. Dit inzicht geeft je ruimte om te verwerken en om eventueel andere keuzes te maken. Daarnaast is het werken met de verschillende stemmen in je (bijvoorbeeld de stem die steeds zegt dat je niet zo moet zeuren of dat je wat harder moet werken) belangrijk in deze therapie. We gaan op zoek naar je volwassen stem die onderscheid kan maken tussen de stemmen en je kan vertellen wat je wilt. Ik gebruik hiervoor kussens of placemats die we op de grond leggen op een bepaalde plek. Deze manieren geven concreet zicht op wat er in je speelt, wat helpt om er grip op te krijgen.
Technieken en methoden die gebruikt worden zijn:
Gestalttherapie
Voice Dialogue
Psychosynthese
Systemisch werk
Ademhalingsoefeningen
Mindful
Lichaamsgerichte oefeningen
Creatieve werkvormen
Intake:
Het gratis intakegesprek van 50 minuten is de eerste stap. Dit is voor jou om te kijken of je je veilig voelt bij mij om in therapie te gaan. Het is belangrijk om hierbij jezelf serieus te nemen. Je stapt in een persoonlijk proces waarbij je gezien en gehoord wordt. Het is een kwetsbaar iets. Voor mij is de intake belangrijk om een beeld te krijgen van jou en je vraag. Na afloop van het gesprek bespreken we hoe het vervolg zal zijn.
Sessies:
Wanneer je start met de therapie maken we vooraf afspraken over de frequentie, doelen en evaluatie. Eens in de twee weken een sessie is een prettig ritme. Het kan zijn dat eens per week beter voor je is. De sessies duren een uur. Opdrachten voor thuis kunnen een onderdeel zijn van de therapie. Na 5 sessies is er altijd een tussenevaluatie om te kijken of we samen op het goede spoor zitten.
Afsluiting:
Als het doel bereikt is, zal er een afsluitend gesprek plaatsvinden. Je ontvangt een evaluatieformulier om in te vullen.